Saturday, 22 April 2017

Sembelit Usah Dipandang Ringan || Kenali Bahaya Dan Cara Mengatasinya

Dari sudut perubatan, sembelit berlaku apabila seseorang membuang air besar dengan kurang tiga kali seminggu.

Maksud sembelit  apabila seseorang tidak membuang air besar lebih dua hari.

Golongan warga emas berusia 65 tahun ke atas dikatakan lebih mudah mengalami sembelit.





Sifat najis akibat sembelit tidak semestinya bersifat keras, kering dan berketul. Ramai penghidap sembelit perlu meneran bagi mengeluarkan najis tersebut.

Sembelit menyebabkan penghidap berasa tidak puas buang air besar, perut membuncit atau sakit perut.

Sering sembelit boleh menimbulkan  beberapa simptom seperti bau mulut dan tubuh yang tidak menyenangkan, selain sukar menumpukan perhatian, mengantuk, malas, lesu kronik, artritis, hilang selera makan, sakit kepala dan masalah kulit.

Sering sembelit dan tidak diatasi secara sempurna akan menyebabkan pengambilan makanan berkhasiat menjadi kurang bernilai.

Toksin dalam aliran darah akibat sembelit menimbulkan beban kepada organ hati untuk menjalankan detoksifikasi secara berkesan.

Hasilnya nutrien tidak dapat sampai kepada sel yang memerlukannya.

Sembelit juga menyebabkan bahan bertoksik tidak dinyahkan daripada tubuh secara cekap.

Ini akan menyebabkan peningkatan paras molekul radikal bebas.

Najis yang mengeras akibat sering mengalami sembelit menyebabkan ia mudah melekat pada dinding usus besar dan boleh menyebabkan usus tersumbat.

Sembelit didapati mampu menyebabkan pembentukan kanser usus besar. Ia dikaitkan juga dengan pembentukan diverticulosis (kantung terbentuk pada dinding kolon tanpa berlaku keradangan) dan apendiks mengalami keradangan.

Pada pandangan pakar penjagaan kesihatan alternatif sembelit bukan sahaja dipercayai boleh menyebabkan kanser kolon namun kanser pada bahagian tubuh yang lain.



Seorang penghidap kanser otak yang dipercayai berpunca tidak mengatasi sembelit yang dialaminya selama berdekad-dekad.

Seperti dinyatakan di atas, sering sembelit dan mengalaminya secara berpanjangan menyebabkan bahan bertoksin mengitari seluruh tubuh.

DNA tidak dapat berfungsi secara sempurna. Ia menyebabkan antara lain gangguan pembentukan pelbagai jenis enzim termasuk enzim detoksifikasi.

Detoksifkasi yang tidak cekap menyebabkan sel bersifat asid. Ia menyebabkan berlaku kekurangan oksigen di dalam sel di mana keadaan ini amat kondusif untuk pertumbuhan sel-sel kanser.

Punca pembentukan sembelit adalah pelbagai, antaranya apabila seseorang sering mengabaikan isyarat membuang air besar. Ia berlaku kerana terlalu sibuk melakukan sesuatu kerja atau memang sudah menjadi kebiasaan.

Kurang minum air dan makanan tinggi fiber juga boleh menyebabkan sembelit. Mereka yang mengalami hipotiroidism juga mudah mengalami sembelit.

Hipotiroidism biasanya dialami individu obes (bukan semua).

Terlalu bergantung kepada laksatif sama ada laksatif moden atau berasaskan herba juga membawa keburukan iaitu ia menyebabkan seseorang mudah mengalami sembelit.

Baru-baru ini, Jabatan Pengawalan Dadah Kebangsaan (FDA) mengeluarkan amaran terhadap penggunaan laksatif berasaskan natrium fosfat (Sodium phosphate) yang mudah dibeli dari kedai farmasi tanpa preskripsi doktor berikutan 13 kematian (12 dewasa dan seorang kanak-kanak).

Bahan aktif natrium berfungsi memaksa air masuk ke dalam usus besar bagi melembutkan najis.

Bagaimanapun, jika seseorang mengambilnya secara berlebihan daripada dos yang dicadangkan, ia akan menyebabkan dehidrasi (kekurangan air) dan paras elektrolit yang tidak normal

Keadaan ini seterusnya menyebabkan kerosakan buah pinggang, masalah jantung dan kematian.

Jadi, bertanyalah kepada doktor atau ahli farmasi setiap kali anda dibekalkan laksatif oleh doktor atau membeli laksatif dari kedai farmasi kesan bahan aktifnya kepada tubuh dan dos pengambilan yang selamat. Ia adalah langkah bijak walaupun kebanyakan pengguna memiliki ilmu untuk memahami arahan yang terkandung pada label.


Laksatif berasaskan herba contohnya aloe vera, atau peria bertindak menggunakan mekanisme berbeza daripada laksatif moden berasaskan natrium fosfat.

Ia tidak menarik air masuk ke dalam usus untuk melembutkan najis. Sebaliknya ia bertindak dengan melancarkan pengeluaran cecair hempedu.

Seperti dinyatakan bergantung kepada laksatif berasaskan herba juga membawa keburukan iaitu ia mudah menyebabkan seseorang mengalami sembelit.

Pengambilan ubat-ubatan moden atau herba tertentu boleh menyebabkan sembelit.

Selain itu perokok tegar dan mereka yang mengalami tekanan emosi berpanjangan juga mudah mengalami sembelit.




Polyp dan kanser

Usus kecil/besar yang mengalami keradangan atau halangan contohnya berpunca dari kewujudan polyp bersifat malignan (kanser) juga boleh menyebabkan sembelit.

Najis mungkin akan didapati berbeza daripada satu sesi pembuangan air besar ke sesi lain dengan sifat keras, lembut atau cair.

Sila dapatkan pemeriksaan doktor jika anda sering mengalami sembelit jenis ini.

Ketahuilah terdapat kanser yang dihidapi seseorang pada tempoh yang lama contohnya selama 20 tahun tetapi tidak menerbitkan simptom yang menggusarkan hati penghidapnya.

Contohnya, sakit perut dan sembelit dianggap sakit biasa. Mereka tidak tahu mereka menghidap kanser sehingga mereka mendapatkan pemeriksaan doktor pakar kanser.

Jika anda sering mengalami sembelit, langkah paling bijak adalah belajar mencari puncanya.

Sesetengah puncanya mudah dielakkan sama ada bagi mencegah pembentukan sembelit atau merawatnya.

Penggunaan laksatif sama ada laksatif moden atau berasaskan herba tidak seharusnya dijadikan kebiasaan.

Penulis biasa mencadangkan pengambilan laksatif (apabila keadaan amat memerlukan) tidak lebih dari seminggu. Sesi buang air besar dengan bercangkung mudah membantu mengeluarkan najis daripada dubur berbanding kaedah duduk.

Teh atau rebusan keseluruhan pokok semalu bertindak merehatkan salur darah, saraf dan usus. Begitu juga dengan daun selasih dan ruku-ruku.

Ruku-ruku bertindak sebagai adaptogen iaitu mengharmonikan perembesan hormon stres dan membantu tubuh menghadapi stres dengan lebih cekap.

Amalan mengambil cuka epal/tamar, minyak kelapa dara atau minyak zaitun perahan sejuk juga membantu meredakan dan mencegah sembelit.

Pada jangka panjang, pengambilan berkala herba seperti jenis halia dan kunyit bersifat mentona dan menguatkan fungsi hati, membantu mencegah sembelit. Herba ini terdapat dalam pelbagai jenis makjun atau jamu.

Selain itu kita boleh mengamalkan supplement bagi membantu dalam mencukupkan nutrisi seharian kita...

Antara supplement yang diperlukan untuk atasi masalah sembelit adalah


Bagaimana supplement ini dapat mebantu dalam masalah sembelit?

*HERBLAX*
Herb Lax mengandungui daun senna yag berfungsi untuk mengelakkan sembelit kerana sangat bagus untuk kesihatan usus dan lancarkan sistem pencernaan. Semasa Detox Program, usus yang sesak dengan toksin dan bahan lain yang menyekat pergerakan usus akan cuba disingkirkan.

Selain daun senna, herblax juga mengandungi herba-herba terpilih untuk membantu pelawasan, elak sembelit dan meningkatkan kesihatan usus.

*ALFALFA*
Daun Alfalfa tinggi nutrien kerana akarnya yang panjang dan dalam, dapat menyerap pelbagai mineral. Alfalfa membantu melawan keasidan ( asid ) yang terjadi akibat toksin yang berlebihan dalam badan dan turut membantu menurunkan berat badan.

Kandungan klorofil dan nutrisi dalam Alfalfa Complex menjadikannya diuretik semulajadi iaitu agen penyahtoksin sejak turun temurun. Alfalfa juga bantu tingkatkan sistem penghadaman dan mengurangkan bau badan.

* OSTEOMATRIX *
Magnesium didalam Ostematrix Shaklee selain daripada membantu dalam asimilasi kalsium kedalam tulang ia juga secara tidak langsung membantu pergerakan otot usus untuk mengeluarkan najis. 

Magnesium juga menarik air, penambahan air didalam kolon menyebabkan najis menjadi lebih lembut dan mudah untuk dikeluarkan. Disebabkan hal ini ibu-ibu perlu minum banyak air bagi mengelakkan tubuh kita kekurangan air.

Atasi masalah anda dengan supplement ini

Ur trusted SID
Mardhiah Mansor
0197523689
mummyaqeef@gmail.com
ID 1020191


Tuesday, 4 April 2017

MEROKOK || KENALI NIKOTIN DAN CARA BERKESAN BERHENTI MEROKOK

Mengapa para perokok sukar untuk berhenti merokok?Ia bukan mudah kerana para perokok ini sudah mula merokok sejak zaman sekolah la,universiti la dan dah berpuluh tahun kan

Kadang kadang pengunaan psikologi juga tidak memberi kesan positif malah lebih mendorong kepada ketagihan untuk merokok semula


Isu ini bukanlah mudah kerana ia perlukan usaha dan kesungguhan yang kuat dari perokok sendiri bagi memastikan niat untuk berhenti merokok ini terlaksana

Faktor utama para perokok tidak dapat meninggalkan rokok walaupon telah berusaha adalah disebabkan nikotin di didalam asap rokok tersebut

Nikotin ni uolls umpama dadah yang membuat paea perokok sentiasa dalam ketagihan.Disebabkan ketagihan tersebut mereka sukar untuk berhenti merokok.Jadi fokus utama kita adalah pada bikotin tersebut kerana ia dah menetap dan sebati dalam darah kita.Bagaimana dan cara apakah yang sesuai untuk kita menghalang kesan nikotin sekaligus membuang tabiat merokok

Untuk berhenti merokok kita perlu usaha dan kecekalan dari perokok.Jom kita ikuti kisah peroko tegar yang berusaha keras untuk membuang rokok dalam kehidupan beliau








Bagaimana vivix membantu menyelesaikan masalah saudara di atas tadi..sehingga belia dapat mengurangkan ketagihan merokok secara semulajadi,berkesan dan selamat pada diri beliau

Cara vivix berfungsi

 Vivix  men-detox-kan nikotin dari dalam darah, organ, otak, badan kita. Bila nikotin dah tiada , rasa ketagih nak nikotin pun hilang.

Orang merokok merasakan satu 'feeling' bila dia hisap rokok. Sbb tu bila dia berhenti hisap rokok, otak dia rasa lain macam & memanggil manggil utk dia hisap rokok balik bg mendapatkan semula 'feeling' tu. Vivix boleh memberikan 'feeling' tu hilang, jadi bila dia minum Vivix, dia tak rasa terpanggil nak merokok.

Vivix mengurangkan simptom withdrawal bila berhenti merokok. Simptom withdarawal ni teruk juga.Sebab tu ramai orang yg berhenti merokok secara mengejut, dia dapat macam macam penyakit.Senang cakap, badan 'terkejut' dgn keadaan yang dia tidak biasa (tiada sumber nikotin). Insya-Allah dgn Vivix boleh redakan kejutan tu.

Sebaiknya Vivix diambil bersama dgn DTX Complex utk detox segala benda yang ada dalam organ dalaman terutama hati.

Kajian daripada univercity of Rochester mendapati bahawa antioksidan mempunyai potensi untuk memperbaiki kerosakan sel dan melawan radikal bebas yang terhasil akibat nikotin

Kesimpulannya vivix dan DTX Complex kaya dengan antioksidan yang berupaya membaiki sel sel badan yang rosak akibat merokok serta mengurangkan ketagihan nikoting ,memusnahkan radikal bebas dari nikotin melindungi serta membaiki semula DNA kita

Jom tengok testimoni mereka yang konsisten dalam program berhenti rokok dengan bantuan vivix











Ingin cuba berhenti merokok?Rasai kesan vivix ini anda pasti akan bersyukur san tidak menyesal membuat keputusan untuk berhenti merokok.Banyak manfaat yang anda perolehi selepas berhenti merokok

Untuk order boleh wasap mummy 0197523689

#sirapberhentimerokok
#shakleekuching
#tsunamishaklee

         *** Katakan Tidak Pada Nikotin ***

Mardhiah Mansor
0197523689
mummyaqeef@gmail.com
ID SHAKLEE 1020191

Thursday, 23 March 2017

Kurang Cergas Dan Tidak Aktif || Otak Lemau Kerana Sel Sel Otak Kurang Nutrisi

NEURONTRANSMITTER

Sel sel otak berhubung....selalu dengar iklan tu kan..tp uolls tau ka mcm mana sel sel ni berkomunikasi sesama sendiri sampai anggota badan dapat mesej tu dan melakukan seperti arahan tersebut?

Ok arini mummy nak cite sket tentang fungsi neurontranmitter,neuron dan synapse ni dalam aktiviti harian kita...

Ok neurontransmitter ni dia mcm posmen la..tugas dia anto maklumat pada neuron neuron yang ada...setiap neuron yang terbentuk mempunyai tugas masing masing..cnthnya kawal deria ,saraf , pendengaran...

Tetapi posmen pon akan laju jika ada kenderaan n jalan penghubung yang rata dan smooth kan..br la smpi mesej  dengan cpt ye dak...so dlm otak kita...ada synapse yang berfungsi sbg sambungan/penghubung neuron dan neurontransmitter untuk process delivery maklumat tu..

So semua tu bersangkut paut tau if jln x rata x smpi la surat kita..sbb posmen lmbt..so mood kita pon ke laut kan..sma jgk dgn body kita..mood changes...ptt dpt arahan mood ok..sekali sbb jln x rata td..jd maklumat smpi x cukup so mood tu tepesong..jd down kan

So mcm mana nk pastikan neurontransmitter ni efektif selalu dan kita pon dalam keadaan sentiasa cergas n aktif?

Diet dan supplement yang penting dalam mengekalkan fungsi neurontransmitter

Contoh diet yang boleh anda amalkan yang kaya dengan asid amino,DH & EPA ,Vitamin B

Shaklee ada semua supplement yang sesuai untuk perkembangan sel otak anda

✔Protein (ESP) - protein membina neuron & neurotrnsmitter. ESP juga ada asid amino yg menjaga neuron dan saraf kita supaya sentiasa peka

✔B Complex - menjaga kesihatan neurotransmitter

✔Lechitin - mengandungi phosphatidylcholine iaitu tempat berhubung utk neurotransmitter bantu perpindahan neurotrasmitter ni dgn lebih mantap

✔Omega Guard - mengurangkan risiko otak mengecut

✔Performance Drink - melancarkan pergerakan neurotransmitter

Jom siapa yang nak sel otak sentiasa aktif dan sihat meh order meh

www.wasap.my/60197523689

#tsunamishaklee
#selotakberkembang
#selotakberhubung
#neurontransmitter

Wednesday, 22 March 2017

Sembelit || 5 Tips Elak Sembelit Semasa Hamil

Salam uolls...

Harini nak cerita masalah sembelit yang selalu dialami oleh para ibu mengandung...

Kenapa ye ibu ibu hamil mesti mengalami masalah ni...sbbnye uolls mereka ni kadang kadan emosi tidak stabil,kadang risau kadang sedih...

Bila dah sedih tu pergerakan fizikal pon berkurang..duk terperap je...pemakanan pon kurang fiber/ serat

Selain itu semasa hamil hormon progesterone kita banyak dihasilkan,
jadi  usus pon bergerak slow ja.Semakin besar rahim semakin kurang pergerakan fizikal  pada usus sehingga menghalang najis ke  usus besar dan  rektum kita.Ini la punca utama wanita  hamil sentiasa sembelit semasa hamil

Wanita hamil juga mudah mengalami dehidrasi.Jadi mereka perlukan air secukupnya untuk mengelakkan sembelit

Pengambilan zat besi iaitu supplement semasa mengandung juga kadang memberi punca kepada sembelit kerana najis menjadi lebih keras...jika ini berlaku ibu seharusnya memberitahu semasa sesi check up nanti

Bagaimana kita boleh mengatasi masalah sembelit ini

✔ Para ibu mesti rajin minum air kosong lebih dari lapan gelas sehari..ini supaya ibu tidak alami dehidrasi.Amalkan minum air suam awal pagi untuk galakkan pembuangan di awal pagi..boleh juga amalkan minum jus buah dan yogurt untuk melancarkan sistem pembuangan kita

✔ Banyakkan pengambilan makanan berserat,seperti cereals ,sayuran dan buah buahan..

✔ Amalkan senaman ringan seperti jalan2 perlahan,berbasikal bagi melancarkan pergerakan usus

✔ Jika sembelit selepas ambil pil zat besi dari doktor sila inform kepada mereka

✔ Boleh mencari supplement yang bersesuaian untuk atasi sembelit yang kaya dengan magnesium dan vitamin D yang sesuai untuk tumbesaran janin semasa hamil

Jom atasi masalah sembelit anda dengan supplement shaklee

Pm wassap untuk order  0197523689

#tsunamishaklee
#sembelitsemasahamil
#elaksembelitsemasahamil
#pengedarshakleekotasamarahan

Shaklee || Pengedar shaklee sarawak

Salam uolls...

Ceritakan sedikit tentang peribadi mummy. ..mummy ni dulu kerja..belajar dalam nursing so bila grade 2006 kerja trus dlm wad orthopaedic smpi la ke 2014...so lps tu smbg belaja dalam kursus diabetic educator...lps konvo je.. terpaksa berhenti kerja sebab ank sulung asthma...so bermula la utk mencari income dlm bisnes online



Dalam online bisnes ni banyak cabarannya bila anda berdepan dengan org yang nk merasai effect atau keberkesanan tanpa mencuba

Dalam shaklee memang ia terbukti semulajadi..sbbnya uolls perlu konsisten dalam pengambilan produk itu untuk merasai  #shakleeeffect

Well mummy pon terpanggil untuk ikhtiar dalam produk shaklee ni terlebih dahulu baru berbisnes ni...sbb nak semua org tahu keberkesanan produk ni..

Anak girl mummy si amoi tu..since 3 bulan develop  ezema...dia lebih teruk dari abg amad masa kecik..smpi berair n berdarah garu..


Of coz la bila malam tidur dia pon sering terganggu sbb garu & gatal sepanjang malam..kalu mummy tidak perasan o stopkan dia dari menggaru konpem esk pagi luka la..

Semakin menginjak usia semakin aktif menggaru dan pandai guna medium lain utk garu selain dr jari jemari dia..selalu apa ada depan dia la...cnth tikar atau karpet..

So uools blh bayangkan la lps tu melecet dia nauzubillah..seksa pedih masa mandi...krim steroid dr pakar kulit dua mggu skali beli...skjp hlg skjp timbul...nak nangis mummy 😭

Alhamdulillah selepasa ada seorg kwn iaitu seorg master shaklee hadiahkan bsic H pada mummy...mummy try mandikan dgn sabun tu...dan herbal blend sapu sekerap mungkin slps mandi n bila kelihatan kering

Syukur it's working uolls...alhamdulillah...semakin pulih kulit dia yang penting malam semakin indah buat si amoi lepas kenal dua produk ni...hehe

Mummy of coz la lebih happy sbb my only girl n still kecil dah semakin pulih n dia pon seronok x yah nak bergaru sakan lagi..lau sakit dia yg minta boh cream 😉

So kenapa mummy setia dengan shaklee ni?sebab ia membantu mummy dalam mencari ikhtiar ank ezema...dan yang penting ada #landmarkstudy..so x perlu nak risau,sijil halal n    KKM semua complete...

Semua adala semulajadi dan free chemical....itu sbb uolls kne konsisten for for few month to feel the effects..

Pada mummy senang je  if uolls rasa sesuatu produk tu hebat , try it , feel it n sharing to all out there...mummy dah jumpa teman baik kami sekeluarga..shaklee is the best way..

Jom sesiapa nak merasai keberkesanan shaklee ni...meh pm mummy..kita story mory

Mummy cover satu malaysia,cod sekitar kuching,kota samarahan..

www.wasap.my/60197523689

#tsunamishaklee
#herbalblendkuching
#anaksayaezema
#anakezema
#creammesrabayi
#krimsemulajadi

Monday, 20 March 2017

Alzheimer | | Bagaimana Cara untuk Mengatasinya

Lindungi Sel Saraf Melambatkan Proses Penyakit Degeneratif

=======================================

Apa yang uolls faham ttg penyakit degeneratif ni?Sebenarnya penyakit ni berlaku apabila sel sel saraf kita dah kehilangan fungsi atau berlaku kemerosotan dalam sistem tersebut

Ini berlaku mungkin disebabkan faktor usia ,pemakanan atau gaya hidup yang kurang sihat..penyakit ini bukan la penyakit berjangkit

Antara penyakit degeneratif adalah alzheimer dan parkinson yang serring dialami rakyat malaysia

 Alzheimer ni terjadi apabila berlaku kemerosotan dalam sistem daya ingatan seseorang..ini menyebabkan mereka hilang keupayaan untuk menguruskan diri sendiri

Alzheimer bukan kategori nyanyuk tetapi ia adalah sekadar proses penuaan dan masalah kesihatan yang memerlukan perhatian lebih dari famili

Ia juga melemahkan sistem pertuturan ,kewarasan ,pertimbangan ,perubahan personaliti serta tingkah laku yang tidak terkawal

Selalu kita tengok mereka ni macam nyanyuk sat igt satlagi tak ingat plak..pehtu kadang p tukar nama lain la...kadang jd macam kanak kanak,kencing merata ...kesian kan...

Kebiasaanya mereka yang berumur 65 tahun ke atas yang berisiko mengalami  gejala ni diabbkan faktor penuaan tetapi ada kea pertama seorang wanita berusia awal 50 an

Mereka yang berisiko adalah

✔ penghidap kencing manis kerana sistem saraf mereka lebih mudah merosot fungsinya jika kadar gula yang tinggi dalam darah

✔ mereka yang kurang bersenam jadi sistem saraf mereka kaku dan tidak aktif

✔ mereka yang mengalami kolesterol yang tinggi menyebabkan saluran darah semakin sempit dan sel sel saraf makin rosak dan fungsinya merosot

✔ faktor keturunan iaitu ahli keluarga yang mengalami pada awal usia 50 an

✔amalan pemakanan yang tidak sihat -keperluan nutrisi kepada sel sel kita tidak mencukupi

Bila kita kenali penyakit ni pasti rasa seram kan...tetapi anda tidah perlu risau jika kita pastikan faktor risiko tadi kita elakkan insyaAllah kesihatan sel saraf kita terjaga

Untuk menambahkan keperluan nutrisi pada sel sel saraf kita ni..kita boleh amalkan vivix dari sekarang

Kenapa mesti vivix?sbb vivix ni ada resveratrol dan polyphenol dr ekstrak tumbuhan semulajadi yang membantu sel kita dari 4 mekanisme iaitu

✔pembaikan sel -membantu memulihkan sel yang rosak serta melindungi dari berlaku kerosakan

✔perlindungan sel- pertahanan dari kerosakan biological seperti amalan pemakanan tidak sihat mcm amik proses food bnyk

✔tenaga sel - membantu meningkatkan tenaga dari sel mitokondria

✔prestasi sel - seperti sedia maklum protein AGE  adalah satu sebab punca proses penuaan sel,vivix berfungsi menghalang pembentukan protein AGE dan meningkatkan prestasi sel kita dengan membaiki tenaga dalam sel mitokondria tadi

Ini la cara resveratrol dalam vivix membantu sel kita dari oxidative stress dan juga mengelak atau melambatkan penyakit degeneratif ini









So jom sama sama kita lindungi sel saraf kita

www.wasap.my/60197523689

#tsunamishaklee
#selsarafkita
#alzheimer
#degeneratifdisease

Wednesday, 8 March 2017

Kanser || Lindungi Sel Badan Kita

Assalammualaikum semua...
Jom kita kenali macam mana kanser ni terjadi

Apoptosis
=======
Yg mati sbb tua tu kita nak dia mati dgn sendiri (apoptosis) kalau tak mati dia jadi jahat (sel kanser) so kita nak sel kanser ke sel apa2 ke biar dia mati. Bg vivix biar dia reti mati.

Apoptosis sgt2 penting sbb setiap hari trillions sel dlm badan kita mati..kalau takde apoptosis, dgn kita2 akan mati sekali. apoptosis kena @ wajib berlaku, kalo tak berlaku akan jadi kanser. Vivix akan membantu dlm proses apoptosis sbb apoptosis ni proses membunuh sel yg sgt terkawal. Kiranya vivix bantu sel yg sihat je di multiply..

necrosis
=====
Yg mati eksiden kita takmau. Sbb menyusahkan orang yg tak berdosa. So kita ketatkan kawalan jalan raya. Bg vivix biar dia reti drive elok2.

Vivix bantu dlm pemulihan sel2 necrotic. Sbb necrosis adalah keadaan badan cedera. Vivix sgt bagus utk rawat kecederaan


Bagaimana sel kanser membiak?


Cuba tengok gambar ni diatas

Kalau sel normal ia akan membahagi macam biasa. Sampai satu tahap kalau sel tu dah mencukupi ia akan stop membahagi.

Macam sel kulit. Setiap hari akan ada kulit mati, dan akan ada sel baru tumbuh. Bila dah cukup, otak bagi signal untuk dia stop membahagi dulu.

Tunggu sel lain mati, ia buat pembahagian sel semula nak hasilkan sel kulit baru



Macamana kanser terjadi?

Bila badan kita terdedah pada radikal2 bebas di sekeliling, ada potensi DNA dalam sel kita rosak. Bila DNA rosak, sel tu akan jadi abnormal. Mutated. bahasa senangnya CACAT.

Untuk sel yang CACAT, badan kita ada sistem supaya sel CACAT ni bunuh diri sendiri melalui proses apoptosis.

Jadi semua sel CACAT, akan "bunuh diri", supaya sel CACAT tu tak membahagi dah. Dia stop takat tu ja dan mati.

Kalau la masa pembahagian sel tadi ada benda tak normal , maknanya sel rosak... Allah dah tetapkan, if berlaku sel rosak ni, program sel ni akan menjalani proses apoptosis

Bayangkan macam kilang
Cek production, kalau ada defect, kena reject dan buang ...
Sel pun camtu, dah ada program khas

Ok so sel kanser ni ibarat sel cacat yg degil. Nak hidup jugak menyusahkan orang lain
Dahlah cacat, pastu jahat

So sel CACAT yang JAHAT ni tadi, ia tak bunuh diri, tapi makin beranak pinak pulakkk....Jadilah kanser.

Dalam kata lain, bila berlaku mutasi, sel rosak ni dia tak bunuh diri
Dia membahagi juga, berkembang biak, jadilah sel kanser

Macamana vivix membantu dalam kanser?
Kita kena faham dulu macamana vivix bertindak

Ada 4 mekanisma utama cara vivix bertindak


Dalam vivix terdapat resveratrol dan polyphenol...ini la yang membantu dalam mekanisme diatas tadi

Resveratrol dan polyphenol
Kat oversea ni famous resveratrol ni
Banyak research dan journal dari 1972 paling awal dpt trace pasal resveratrol ni.







✔  CELL DEFENSE
maksudnya vivix pertahankan sel dari kerosakan biological. contoh kita kan makan banyak benda bukan-bukan. processed food, siap ada perisa, pewarna, conservative tambahan dll

BENDA NI SEMUA MENYEBABKAN STRESS BIOLOGI KEPADA SEL BADAN TAU.

contoh yang dikaji, lepas makan makanan berlemak tinggi (biological stress), sel-sel badan akan bertindak menghasilkan biomarker tertentu sebagai respon kepada makanan yg tinggi lemak tu.

Biomarker ni indicator biological stress.. lagi tinggi biological stress, lagi banyak biomarker ni akan dihasilkan dan lagi cepat sel-sel badan kita mengalaami kerosakan/penuaan.

so vivix ni tahan biomarker tu dari dibebaskan, so sel-sel takdelah rosak. maka lambatlah sel-sel penuaan

Ni secara general dulu fungsi vivix melalui 4 mekanisma utama ni











✔ CELL ENERGY
 Pusat penghasilan tenaga dalam sel adalah mitokondria, ni korang semua belajar dalam biologi form 5. vivix ni terbukti meningkatkan penghasilan tenaga dari peringkat mitokondria lagi


✔ CELL REPAIR
 vivix juga repair cell DNA and prevent cell dari kerosakan



✔ CELL PERFORMANCE
AGE protein ni adalah antara ''culprit' dalam penuaan sel. vivix halang penghasilan AGE protein ni dan improve performance cell, juga sebab dia improve tenaga dalam mitokondria tadi.

So ini 4 asas cara resveratrol bertindak

Untuk pengetahuan, hampir semua organ boleh kena cancer. Otak, mata, telinga, tekak, mulut, paru2, usus, prostate, pundi kencing, otot tangan, kaki etc

Tapi kita tak kupas satu persatu ya. Cukup sekadar kita jelas kenapa kanser ni boleh MEMBUNUH???

Sebab:

1. Bila ketumbuhan tu membesar dia kacau fungsi organ2 tu
2. Bila dia merebak, dia rosakkan organ2 lain pulak

Bila semua organ shutdown, maka matilah manusia...

Specifically macamana resveratrol membantu dalam kanser?

Ingat balik, 4 mekanisma utama td

1. DNA repair
DNA yang rosak biasanya sel akan cuba repair dulu. Kalau dah fail baru lead to apoptosis semua tu. Resevratrol ni dia bantu sel repair DNA. Cara terperinci boleh baca kat journal. Pening pulak karang kalau terang semua kat sini

2. Aktifkan mitokondria dalam sel
Kajian menunjukkan sel yang ada mitokondria yang aktif dan sihat lebih rendah berisiko utk bertukar jadi sel kanser

3. Galakkan "kematian" sel kanser
Sel cacat tadi kan sepatutnya bunuh diri
So resveratrol ni dia galakkan sel cacat ni bunuh diri (apoptosis)
Macam polis, dia tak kasi sel cacat jadi jahat

4. Halang cancer pathway

Radikal bebas > sel mutasi > sel cacat > sel cacat beranak pinak > jadi ketumbuhan kanser

Resveratrol lawan radikal bebas.
Cegah mutasi sel.
Galakkan sel cacat ni bunuh diri.
Halang sel cacat beranak pinak.

So macamana vivix membantu dalam kanser?

1. DNA repair
2. Aktifkan mitokondria dalam sel
3. Galakkan "kematian" sel kanser
4. Halang cancer pathway

Ini la kanser dan vivix sebagai ikhtiar untuk melindungi sel sel badan kita

Jom lihat testimoni mereka yang mengamalkan vivix selapas disahkan menghidap kanser











Mari la sama sama kita lindungi sel kita dengan vivix
Sesiapa yang ingin merasai #shakleeeffect dr vivix ni boleh la pm / wasap mummy
Just klik link di bawah 

www.wasap.my/60197523689


#pengedarshakleekotasamarahan
#tsunamishaklee
#sirapanggurajaib
#lindungiselbadankita
#selsihathidupkitasihat
#jomamalvivix